Saltelele antiescare reduc timpul de vindecare

Multi sunt de parere ca astazi traim intr-una din cele mai bune lumi – daca ii putem spune asa – sau cu alte cuvinte nivelul de civilizatie si dezvoltare la care omenirea a ajuns in prezent ne permite tuturor sa avem o viata pe care strabunicii nostri nici nu si-o imaginau. Ca drept urmare si confortul pacientilor a devenit extrem de important, astfel ca in prezent exista o sumedenie de mijloace medicale si aparatura de top care sporeste mult timpul de vindecare si previne aparitia altor probleme.

Un exemplu potrivit care sa sustina aceasta idee este reprezentat de saltelele antiescare. Acestea sunt dispozitive medicale ce sunt confectionate din diverse zone pneumatice separate intre ele si atasate la o pompa electrica cu ajutorul carora se umfla si se desumfla in permanenta. Marele avantaj este preventia ulcerelor pielii care pot fi destul de profunde pentru a favoriza infectia regionala si a altor structuri profunde – muschi sau chiar os.

Cand un individ sta mult timp in aceeasi pozitie, pielea este presata intre corpul strain exterior – saltea, margine lemnoasa etc. – si greutatea propriu-zisa a corpului sau. Ca drept urmare circulatia sangvina este mult incetinita si procesul de nutritie este ingreunat sau chiar absent. Pielea se crapa si astfel apar zone lezionale profunde.

Tot din sfera complicatiilor care apar atunci cand un pacient sta mult timp intr-o singura pozitie merita sa amintim si durerile de spate. Coloana vertebrala preia o parte din presiunea acumulata, astfel ca dupa doar o zi sau doua pot aparea dureri insemnate. Intervalul de timp este strict legat de structura fizica si conditia pacientului.

Este important de stiut ca toate aceste probleme pot fi accentuate de varsta inaintata, astfel ca orice pacient care are peste 70 de ani este mult mai expus riscului de dezvolta escare si ulcere ca urmare a unei imobilizari prelungite. Pielea imbatranita va fi lezata mai usor, iar procesul de nutritie se desfasoara mai lent. De asemenea, diabetul de tip II este un alt factor agravant care poate complica o imobilizare de lunga durata.

Salteaua antiescare este, asadar, un dispozitiv medical care cu siguranta face diferenta intre un proces de vindecare eficient si unul care se termina cu sechele ulterioare, precum escarele sau alte leziuni ale pielii. Aceasta saltea este in permanenta conectata la o sursa de electricitate pentru a putea umfla si desumfla anumite zone, iar unele dintre ele au chiar si senzori pentru a fi mai eficiente.

Consumul de energie electrica este infim, deoarece majoritatea pompelor care antreneaza salteaua antiescare consuma aproximativ 6W, insa totul depinde de modelul saltelei si caracteristicile ei. Majoritatea saltelelor antiescare pot fi folosite pe mai toate tipurile de paturi medicale, paturi ergonomice, paturi de spital etc.

In concluzie iata care sunt principalele efecte benefice pe care le aduce dupa o sine salteaua antiescare. Indiferent ca vorbim despre un pacient care sta imobilizat o perioada nedeterminta de timp sau doar pret de cateva zile, este important sa intelegi ca respectivul dispozitiv medical il va ajuta sa treaca mai repede si mai usor prin suferinta sa. Exista si alte modalitati prin care poti impiedica dezvoltarea escarelor: mobilizarea lui dintr-o parte in alta, un regim corespunzator si ingrijire personala corecta.

Lasă un răspuns