Preventia complicatiilor de decubit cu salteaua antiescare

Persoanele imobilizate la pat pot suferi escare iar aceasta complicatie o data aparuta este greu de tratat. Cel mai indicat ar fi sa achizitionati o saltea antiescare chiar de la bun inceput pentru a fi sigur ca ati facut tot ce ati putut pentru preventia lor. Escarele se formeaza cand un tesut este strivit sub greutatea corporala. La nivelul proeminentelor osoase cum este cazul soldului se formeaza puncte de mare presiune intre os si saltea ducand la ischemierea si apoi ulcerarea tesutului prins intre ele. Rana o data aparuta se extinde daca nu dispar conditiile care au dus la formarea ei.

Saltelele antiescare sunt cea mai buna inventie pentru aceasta complicatie in cazul pacientilor care stau la pat. Se folosesc peste salteaua obisnuita a patului si pot fi mutate dintr-o camera in alta.

Cum previn aparitia escarelor?

Saltelele antiescare sunt alcatuite dintr-un material care redistribuie presiunea in mod egal pe intreaga suprafata corporala. Exista diverse materiale din care pot fi confectionate precum spuma, bule cu aer sau alte tipuri de bureti. Pretul variaza in functie de calitatea materialelor. Cu cat sunt mai eficiente in preventia acestei complicatii cu atat sunt mai scumpe avand o tehnologie moderna care sta la baza lor.

Saltelele din spuma au diverse caneluri in interiorul lor care sunt de marimi diferite. Sunt mai mici in zonele cu presiune joasa cum ar fi gambele si mai mari in zonele cu presiune mare cum este bazinul. Aceste caneluri isi modifica forma astfel incat sa sustina corpul persoanei imobilizate la pat si sa redistribuie presiunea dintr-un singur punct pe o arie mai mare. Aceasta tehnica previne ischemierea tesutului dintr-un anumit punct.

O alta modalitate de preventie a escarelor este prezentata de salteaua cu pompa. Practic aceasta saltea este alcatuita din bule cu aer. Bulele se umfla si se desumfla alternativ stimuland circulatia sanguina de la nivelul pielii. Mai mult decat atat, aceasta alternanta a pernutelor duce la modificarea presiunii exercitate de greutatea corporala dintr-o zona in alta. Asadar, chiar daca persoana respectiva nu se poate misca de pe o parte pe alta salteaua va crea impresia ca o face mentinand pielea si tesutul oxigenat corespunzator.

Transpiratia contribuie la aparitia escarelor

Transpiratia corporala este formata din apa si sare si erodeaza pielea. Corpul nostru ajuta la evaporarea transpiratiei insa in cazul in care transpiratia se acumuleaza intre corp si saltea aceasta nu va mai avea cum sa se evapore. Saltelele antiescare moderne au incorporate diverse mecanisme de recirculare a vaporilor de apa impiedicand aparitia escarelor de decubit din aceasta cauza.

Huse antibacteriene

Modelele mai avansate de saltele antiescare au o husa anti frecare si impermeabila. Aceste doua mari calitati sunt esentiale la alegerea saltelei ideale. Ceea ce aduce in plus o saltea moderna este solutia antibacteriana cu care este impregnata husa. Aceasta solutie este un pas important in preventia secundara a escarelor de decubit avand in vedere rata mare de infectare a lor.

Din multitudinea de produse existente pe piata, sigur veti gasi salteaua antiescare perfecta pentru nevoile dumneavoastra.