Asigurarea de Malpraxis

Asigurarea de Malpraxis este obligatorie pentru cadrele medicale din Romania care isi desfasoara activitatea in sistemul sanitar public sau privat.

Erorile profesionale savarsite in timpul exercitarii actului medical si care aduc prejudicii pacientului, acesta cerand raspunderea civila a personalului medical sunt denumite generic cazuri de malpraxis medical.

Potrivit legii orice persoana care ofera asistenta medicala in cadrul unui spital public sau privat sau deplasandu-se in alte locatii unde este chemat de un pacient sau alte persoane este obligata sa aiba incheiata o asigurare de raspundere civila in caz de prejudicii aduse pacientului in urma actului medical. Aceasta asigurare de malpraxis protejeaza cadrul medical in eventualitatea in care pacientul cere despagubiri in fata instantei fie ele necesare pentru a urma un tratament post interventiei nereusite sau daune morale ca urmare a suferintei cauzate de medic pacientului.

Medicii, farmacistii, medicii dentisti, asistentii si moasele sunt obligati sa aiba incheiata o polita de asigurare in caz de eroare profesionala (malpraxis) pe toata perioada exercitarii profesiei medicale.

La angajarea in sistemul medical de stat sau privat personalul medical este obligat sa prezinte o copie a asigurarii de malpraxis.

Majoritate asiguratorilor ofera posibilitatea incheierii unei polite de asigurare in caz de malpraxis. Aceasta difera in functie de specialitatea medicului si prima de asigurare pe care acesta doreste sa o plateasca asiguratorului, in baza acestei sume se calculeaza suma maxima care se plateste in caz de daune.

Asigurari de malpraxis pot incheia si avocatii, brokeri de asigurari si alte persoane care pot fi acuzate de neglijenta in executarea atributiilor de serviciu.

Despagubirile in cazurile de malpraxis se acorda pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlul de dezdaunare si cheltuieli de judecata persoanei pagubite prin aplicarea unei asistente neadecvate, precum si despagubirile cauzate de neacordarea asistentei medicale, desi starea persoanei care a solicitat sau pentru care s-a solicitat impunea interventia medicala.

Daca un pacient este victima unei erori medicale produse de un medic, acesta poate apela la instanta pentru a obtine despagubiri morale. In urma unei anchete daca se dovedeste ca a fost din culpa medicala, se vor stabili daunele iar asiguratorul este obligat sa plateasca suma stabilita ca dauna. Politele actuale asigura si costurile anumitor tratamente de care pacientul ar avea nevoie ca urmare a erorii medicale.

Asigurarea de raspundere civila in cazurile de malpraxis este un contract care se incheie obligatoriu intre personalul medical si asigurator, in care asiguratorul se obliga sa plateasca prejudiciile produse in caz de malpraxis pagubitilor, in schimbul unei prime de asigurare de la asigurat.