Alegerea unui scaun cu rotile

Un scaun cu rotile devine indispensabil din momentul in care o persoana sufera o leziune irecuperabila la nivelul maduvei spinarii. In fata perspectivei de a nu mai merge niciodata multi oameni clacheaza. Scaunul cu rotile le ofera acestor oameni sansa la o viata independenta si la un viitor mai putin sumbru decat pare la aflarea vestii paraliziei. Totusi, alegerea celui mai bun dispozitiv necesita informare si cercetarea pietii de materiale ortopedice. De ce achizitionarea unui scaun nu este atat de simpla pe cat suntem tentati sa credem initial? Ei bine, asa cum tehnologia evolueaza pe zi ce trece, exista oameni care adauga noi functii sau schimba mecanismul de functionarea al unui fotoliu rulant in fiecare zi. De aceea, piata scaunelor cu rotile este foarte diversa iar astazi puteti alege cel mai bun scaun cu rotile pentru nevoile dumneavoastra.

Cate tipuri de scaune cu rotile exista?

E greu de facut o clasificare a scaunelor cu rotile foarte detaliata insa in principiu fotoliile cu rotile se impart in 2 mari categorii: scaune manuale si scaune electrice. Diferenta dintre cele doua o da modul de functionare. In ceea ce priveste scaunul cu rotile manual, pacientul este cel care manevreaza rotile cu ajutorul mainilor pentru a putea pune in functiune scaunul. Pe de alta parte, scaunul cu rotile electric este o minunatie a lumii moderne. Este actionat prin intermediul unui motor iar pacientul are la dispozitie un joystick pentru a-l manevrea in directia dorita.

Parametrii generali in alegerea scaunului cu rotile

Principalii parametrii care trebuie urmariti in alegerea unui fotoliu cu rotile sunt legati de utilizatori. Greutatea pacientului va determina ce tip de scaun cu rotile sa cumparati avand in vedere ca unele modele nu pot sustine decat pana la 100 kg. Inaltimea pacientului precum si latimea bazinului sau sunt de luat in considerarea deoarece un scaun prea stramt duce la aparitia escarelor. Pedalele pentru sustinerea picioarelor sunt de asemenea importante asa ca asigurati-va ca scaunul are si aceste elemente prezente.

Mai mult decat atat, tipul de handicap va va ajuta sa faceti alegerea potrivita. Pentru o persoana care este paralizata de la brau in jos exista posibilitatea sa se deplaseze singur cu ajutorul mainilor sau actionand joystick-ul in cazul scaunului electric. Daca insa pacientul si-a pierdut mobilitatea mainilor sau prezinta slabiciune musculara la membrele superioare atunci acesta nu va putea sa isi manevreze scaunul cu rotile singur. Pentru acest ultim caz este important ca scaunul cu rotile achizitionat sa aiba manere prin intermendiul carora sa poate fi impins de o alta persoana. Aceste manevre pot fi fixe sau pe mai multe nivele in functie de nevoile pe care le aveti.

Bugetul alocat

Nu in ultimul rand, bugetul este cel care va va dicta alegerea in final. Scaunele cu rotile cu mecanism electric sunt mult mai scumpe decat cele clasice insa prezinta un avantaj major fata de modelul traditional. Actionarea joystick-ului nu necesita multa forta asa ca pana si o persoana paraplegica ar putea beneficia de independenta. Specificatiile generale insa sunt importante indiferent de modelul ales asa ca ele ar trebui sa fie filtrul initial la momentul achizitionarii unui fotoliu cu rotile.